Het avontuur is begonnen…

Vrijdagavond 23 januari viel de verlossende beslissing: Dinsdag 27 januari vertrekken we naar Freetown, Sierra Leone waar het derde Nederlandse Mobile laboratorium geplaatst zal worden. We waren allemaal opgelucht dat we nu eindelijk wisten waar we aan toe waren. De laatste dingetjes in de koffers gepakt en op maandag nog 2 dozen met handschoenen en vriezer opslagdoosjes “geregeld’. Op de vertrekdag verzamelden we om 14.30 op Schiphol samen met het team dat in Kono het eerste labteam aldaar ging aflossen. Inchecken ging bij de één wat voorspoediger dan bij de ander maar uiteindelijk allemaal klaar voor vertrek. De eerste drie uur durende vlucht ging van Amsterdam naar Casablanca en na een stop-over van 5 uur, kort na middernacht door naar Freetown. Het hele vliegtuig zat vol met hulpverleners.

vertrek

Aangekomen op Lungi International airport werden we meteen geconfronteerd met Ebola. Mannen in witte jassen, handschoenen aan en mondkapjes voor stonden aan het einde van de lange rij passagiers om formulieren uit te delen waarin aangegeven moest worden wat onze recente reishistorie was en onze algehele gezondheidstoestand. Voordat we deze formulieren mochten aannemen moesten we eerst onze handen afspoelen met 0.05% chloor onder grote Ebola waarschuwingsposters . Ja, Ebola is real…

Tijdens het wachten in de rij werden we aangesproken door een geïnteresseerde Sierra Leoner die kwam vragen wat we kwamen doen en die ons bedankte voor de hulp die we kwamen bieden. Dit was onze eerste confrontatie met het enthousiasme en de dankbaarheid van de Sierra leoners over onze komst. Na de immigratieprocedure waarbij we meteen na het afnemen van de vingerscan onze handen weer moesten ontsmetten, werd onze temperatuur gemeten en mochten we onze bagage in ontvangst nemen.

Partners in Health (PIH) is de NGO die de zorg voor ons team in Freetown op zich heeft genomen. Karim van PIH stond op ons te wachten en begeleidde ons naar Freetown dat aan de overkant van een grote baai ligt. Eerst allemaal in een mini-busjes over een zandweg met enorme kuilen naar de docks waarna we met een speedboat in 30 minuten aan de overkant waren. Daar werden we opgewacht door Pierro, onze contact persoon bij PIH. PIH heeft ons fantastisch ontvangen met een comfortabel guesthouse , volledige catering , wifi en lokale telefoons. Het guesthouse ligt op een eigen bewaakte compound naast de landingsplaats van 5 grote UN-helicopters en met uitzicht over een dichtbevolkte wijk met golfplaten huisjes, open riool en tv-schotels. Daarachter een grote lagune. We kregen de gelegenheid om, na een hele nacht gereisd te hebben, wat uurtjes te slapen waarna er 3 mensen van PIH kwamen om ons te “briefen” over PIH, wat personeelszaken te regelen en ons mee te nemen voor een lunch in Freetown.

Onderweg overal muurschilderingen met voorlichting over de symptomen van Ebola maar ook om de mensen er op te wijzen de overlevenden niet te stigmatiseren maar weer op te nemen in het dagelijkse leven. Tijdens de lunch PIH bijgepraat over het ontstaan van de Dutch Mobile labs, de afwegingen rond de inrichting die we gemaakt hadden en de ingewikkelde logistiek rond de transporten van Nederland naar West-Afrika waarbij er zeer positieve feedback van PIH kwam over het opereren van het eerste laboratorium in Kono.

Het derde Nederlandse mobile laboratorium zal geplaatst worden bij de Princess Christian Maternity Hospital (PCMH) in Freetown. Het PCMH is een kraamkliniek waar zwangeren met (bevallings) complicaties worden opgenomen en behandeld. Zwangere vrouwen zijn zwaar getroffen tijdens de Ebola epidemie omdat ze systematisch geweigerd worden voor behandeling bij complicaties en voor begeleiding bij de bevalling uit angst voor een mogelijke Ebola besmetting. Dit omdat er zeer hoge besmettingsrisico’s bestaan bij het behandelen van complicaties van zwangere vrouwen met Ebola.
Hierdoor is het sterftecijfer onder zwangeren enorm toegenomen of ze nu wel of niet met Ebola besmet zijn. Er wordt met smart gewacht op laboratoriumcapaciteit bij de kraamkliniek zodat zeer snel vastgesteld kan worden of de vrouwen die opgenomen worden Ebola hebben of niet zodat ze tijdig alle zorg kunnen krijgen die zo verschrikkelijk noodzakelijk is. Morgen gaan we een kijkje nemen bij PCMH.