Op locatie

Vanochtend om 9.30 door onze eigen chauffeur opgehaald en naar het Princess Christian Maternity Hospital (PCMH) gebracht waar ons laboratorium moet komen. De tocht ging dwars door Freetown langs de beroemde “cotton tree” waar grote vleermuizen omheen vlogen.  Onderweg kwamen we oren en ogen tekort om alle indrukken te verwerken. Opvallend zijn de vele Ebolaposters  op rotondes, straathoeken en muren.  De meest indrukwekkende zijn de posters met foto’s van ebola overlevenden met hun namen en de oproep om hen weer met open armen in de samenleving te ontvangen.  Er hing zelfs een poster van de FIFA met een elftal van geboden om Ebola infecties te vermijden.

ebola beheerst straatbeeld

Op het terrein waar het laboratorium komt te staan zijn 2 klinieken: het PCMH en de Ola During kliniek (ODH). PCMH is een kraamkliniek, ODH een kinderziekenhuis voor kinderen tot 5 jaar. Een paar jaar geleden is in Sierra Leone de gezondheidszorg voor zwangeren en kinderen gratis geworden hetgeen een grote stap voorwaarts was.  Er worden op dit terrein 2 zogenaamde “holding centers” gerund. Mensen die zich voor zorg melden op het terrein worden op basis van hun temperatuur en klachten beoordeeld of er een mogelijkheid bestaat dat ze Ebola hebben.  Wanneer het mogelijk is dat men Ebola heeft wordt men doorverwezen naar de holdingcentra. Voor PCMH is deze 11 bedden groot, voor ODH 20 bedden. In afwachting van de uitslag van de Ebolatest wacht men in de holding centra. Als de uitslag er is gaat men of door naar het ziekenhuis (goed nieuws) of met een speciale ambulance naar één van de Ebola Treatment Units (slecht nieuws). Het is ontzettend belangrijk dat mensen zo kort mogelijk in de holdingcentra verblijven. Zolang ze in afwachting zijn van een Ebola-vrij verklaring krijgen ze geen optimale zorg en bestaat bovendien de kans dat ze door mede-patiënten geïnfecteerd worden.

Met de komst van ons laboratorium moet de wachttijd op een test uitslag van 2 (soms zelfs 3 dagen) teruggebracht worden naar 6 uur. PIH heeft de zorg voor het holdingscentrum van de kraamkliniek. Artsen en verloskundigen van PIH proberen de zwangere vrouwen in afwachting van hun Ebola uitslag optimale zorg te geven inclusief het  begeleiden van zeer risicovolle bevallingen. Ze worden hierbij ondersteund door Sierra Leonse verpleegkundigen die het argwaan tegen hun baan in hun huiselijke omgeving  trotseren om dit werk te doen.  Het is enorm frustrerend en verdrietig werk om vrouwen nodeloos te zien sterven aan te behandelen kwalen  omdat de uitslagen van de Ebolatesten te lang op zich laten wachten.

We krijgen een indrukwekkende rondleiding over het terrein waarbij we inzicht krijgen in de logistiek maar ook bestaande knelpunten bij de triage en de verbranding van afval uit de holdingcentra en de klinieken. We staan op de veranda van de inmiddels beruchte Ward  6 waar amper 3 maanden geleden nog een slecht functionerend holdingcentrum was en waar de aanloop van zieke zwangeren zo groot was dat de hulp zoekende vrouwen  buiten op de grond en de veranda lagen tussen hun inmiddels overleden lotgenoten.  We bezoeken het laboratorium van het ODH waar we enthousiast ontvangen worden door het personeel.

chloor om jezelf te ontsmetten

Voordat we naar binnen mogen eerst het gebruikelijk handen wassen met chloor. We passeren in de hal een viertal foto’s van medewerkers van ODH (een portier, een schoonmaakster, een laborant en een hoofdzuster) die overleden zijn aan Ebola. De leiddinggevende van het lab verteld hoe Ebola iedereen in Sierra Leone diep in het hart raakt en hij verteld over zijn vriend Dr. Khan, de enige infectieziekten specialist in Sierra Leone die vorig jaar overleed aan Ebola. We krijgen een rondleiding en nemen de schaarse en verouderde apparatuur en de testen die ze runnen in ons op.

Overal op het terrein worden we hartelijk en enthousiast ontvangen en wordt er verteld hoe blij en dankbaar men is dat we gekomen zijn om een laboratorium te starten. “Thank you for being here”. Diep onder de indruk keren we weer huiswaarts.