Plaatsing van het laatste Dutch Mobile lab in Freetown – PCMH

Zaterdag 8 februari was het dan eindelijk zover, het goede nieuws van Save the Children dat de labtainer officieel was overgedragen naar Ministry of Health (MOH) van Sierra Leone, wat voor ons definitief groen licht betekende voor de plaatsing van het lab bij PCMH en ODCH.  De volgende uitdaging stond al weer te wachten, een 20-ton kraan, een forklifter en een 40ft truck met trailer van Port Loko naar Freetown krijgen, omdat ook alle labsupplies dan meteen mee konden.

Maandag nog geen transport geregeld helaas, dus maandag ochtend present bij de Labtechnical work group (LTWG), waar we vorige week veel actieve steun kregen om het lab te plaatsen en echt een turning point was. Deze week waren het meerderdeel van de internationale labs uit SL aanwezig, waaronder andere US-CDC (Bo), China CDC, Goddrich lab (Italian mobile lab), University of Wisconson en natuurlijk de Dutch Mobile labs aanwezig zijn. De vergadering wordt voorgezeten door de mensen van de LTWG, die een heel goed beeld hebben en uitdragen waar ze naar toe willen in de transitie fase die nu volop wordt voorbereidt. Eind maart gaan de scholen weer open, en aangezien een aantal Community Care Centers (CCCs) en laboratoria in schoolgebouwen gehuisvest zijn, is er nog maar korte tijd om de labs/CCCs te ontmantelen en te decontamineren. Dat betekent ook dat de andere labs de samplestromen moeten gaan opvangen. Anderzijds worden de labs die up and running zijn onderworpen aan een audit van de LTWG, en zullen ze ook verplicht aan een rondzending van de WHO (EBOV EQA panel) mee moeten doen. Wij hadden die WHO-EQA stap al zelf genomen, en onze labs pas toegestaan samples te gaan verwerken als ze dit panel 100% gescored hadden, tot grote tevredenheid van de LTWG. Na twee en een half uur goed overleg stapten we weer naar buiten, om later die dag te horen dat we morgen het lab op zouden gaan halen!

labtainer 3
Vanochtend dus vroeg uit de veren om de twee uur durende rit naar Port Loko te doen, wat in het donker op zich al weer een beleving is. Auto’s zonder licht, voertuigen die aan de kant stil staan, kortom, we zijn blij als we het snelle ochtendgloren zien. Vandaag is een technische man van PIH (Jesse) bij ons ingestapt, samen met de operational manager (Piero), waar we veel contact mee hebben. Met deze twee mannen aan boord kan het toch haast niet mis gaan. Aangekomen in Port Loko zien we inderdaad al een grote kraanwagen, een truck met oplader en een vrachtwagen staan. Even wachten op de grote baas van de WFP hub, David, die akkoord geeft voor het liften van de container. Volgens instructies van de bouwer moeten we eerst in de container de vier spindels (poten) en tegels uit de sluis halen…als het slot niet wil openen komt er olie aan te pas en na een hoop commotie lukt het dan eindelijk om de deuren te openen….geen spindels te vinden…maar ook onmogelijk om de gevoelige meetapparatuur eruit te halen, zoals we gepland hadden, omdat het helemaal volgebouwd staat. Na de chauffeur goed op het hart gedrukt te hebben heel voorzichtig te rijden (en onderweg allemaal route instructies te hebben gegeven om de wegen vol gaten te ontwijken), toch maar de volle container opladen, pallets met goederen erop en op weg naar Freetown, PCMH. Ondertussen nog instructies gegeven voor het laden van de labspullen voor Kono, waar ze door allerlei onvoorziene omstandigheden al veel te lang op hebben moeten wachten, maar ook die kon op weg.  Na een tijdje zag een van de teamleden in de verte een witte container…aan de kant van de weg…gelukkig was het euvel (verstopt filter) na twee keer stoppen eindelijk verholpen en konden we weer verder.

labtainer 2

Tegen het einde van de middag kwam de truck aan bij PCMH en hadden we al een aantal mogelijke knelpunten (lees: geparkeerde auto’s die met 25 sterke mannen wordt opgepakt en laag hangende kabels) weten weg te werken, maar des ondanks kwamen een hekwerk en een dak er toch niet zonder schade er van af; de Afrikaanse manier is wel effectief, want nog geen half uur later was de container op z’n plek tussen twee gebouwen (de technische dienst en wasserette) gezet. Met de vorkheftruck was de generator snel uit de sluis, alleen zonder spindels was het niet eenvoudig op de container goed uitgelijnd neer te zetten; daar gaan we morgen aan werken. Aangezien er vanaf 18:00u een verbod op bedrijvigheid heerst in SLE, moesten de machines snel terug naar de werkplaats. De superintendent (Dr. Komora ) van PCMH komt persoonlijk nog even een kijkje nemen, feliciteert ons met de plaatsing en legt uit hoe belangrijk dit lab voor zijn ziekenhuis is, ook vannacht zijn er weer onnodig twee vrouwen overleden omdat ze niet op tijd de labresultaten (EBOV vrij-verklaring) binnen hadden om een keizersnede te krijgen.

labtainer 1