Wachten duurt lang…

De koffers staan inmiddels al acht dagen klaar voor vertrek. Muskietennet, DEET, anti-malariapillen, EHBO-kit, noodrecept antibioticum, zonnebrand crème en klompen voor op het lab zijn zorgvuldig ingepakt maar ook rantsoenen thee, cup-a-soup, leesvoer, muziek, films en spelletjes. Paspoort met visum en bewijs gele koorts vaccinatie liggen er geduldig wachtend naast.

Eigenaren van de koffers inmiddels uitgebreid getraind in het veilig opereren in landen met schaarste,  instabiele politieke verhoudingen en mijnenvelden (om maar eens wat te noemen) via een online cursus van maar liefst vier uur en een tweedaagse training bij Save the Children in Londen.  Daarnaast 3 dagen training in de specifieke biosafety en moleculaire detectie technieken voor Ebolavirus in het mock-up laboratorium van onze afdeling Viroscience van het ErasmusMC. Ook de psychologische voorzorg en te verwachten nazorg ontbraken niet in het trainingsschema in Londen en Rotterdam.  Afscheid van man/ vrouw en kinderen: check!

Ja, we zijn klaar voor vertrek!

Maar ……….. wanneer is dat?  Van de drie mobiele laboratoria die met de defensieschuit “De Karel Doorman” naar West-Afrika vervoerd zijn, hebben er twee  inmiddels een eindbestemming. Het eerste laboratorium is geplaatst en sinds een kleine week operationeel in Koidu in de provincie Kono in Sierra Leone en is door de teams uitsluitend te bereizen met helikopter of  2-3 dagen over de weg.  Het team Kono-1,  met onder andere  Rotterdammer Matthew McCall , is inmiddels al weer 3 weken uitgezonden en we hebben bij Viroscience met vereende krachten  het volgende team alweer klaargestoomd. Het tweede laboratorium wordt vandaag getransporteerd vanuit de haven van Monrovia, Liberia naar Sinje. Een klein provincie plaatsje in het Westen van Liberia. Het team Liberia-1 is gisteren via Casablanca naar Monrovia gevlogen en na een strenge inspectie van de inhoud van hun koffers toe gelaten in het land.

Ons Viroscience team, met Heidi de Gruyter, Jolanda Maaskant, Suzan Pas, Chantal Reusken en  Jeroen Roose, is in afwachting van het definitieve besluit rond de plaatsing van het derde mobiele laboratorium in Sierra Leone.  Zodra er een besluit valt, vertrekken we binnen 48 uur naar Freetown om kwartier te gaan maken. Hetzij bij een kraamkliniek in het westen van Freetown waar wekelijks de hoogste aantallen nieuwe casus gemeld worden, het zij in Moyambe, een klein provincie plaatsje op 3-4 uur rijden ten Noord-Oosten van Freetown.  En dat besluit valt maar niet. Dus……

……zijn de armen inmiddels niet meer gevoelig van de vier tot zes prikken die aan ieder van ons zorgvuldig door de reizigerspoli zijn toegediend, kijkt het thuisfront ons inmiddels de deur uit: “gaan jullie nu nog niet?!?!?” en zijn de koffers al weer 10x in en uitgepakt. En wijzelf? Wij wachten iedere dag vol goede moed op het verlossende telefoontje en zetten ons vol gezonde tegenzin aan ons dagelijkse werk in Rotterdam.